facebook tracking

Yrittäjästä Tieran tuotantopäälliköksi 

Urani IT-alalla alkoi yrittäjänä tehdessäni oman yrityksen kautta konsultointitehtäviä Turun kaupungille. Tiera tuli Turun kuvioihin mukaan vuonna 2012, ja yrityskonsultteja pyydettiin mukaan Tieraan Infra Competence Centeriin työsuhteessa oleviksi asiantuntijoiksi. Infran osaamiskeskuksessa toimin etätuen asiantuntijana Turun Kaupungin loppukäyttäjille, eli tein käytännössä samaa työtä, jota olin jo aiemmin tehnyt konsulttina.  

Työskentelin etätuen asiantuntijan tehtävässä noin viisi vuotta, jonka jälkeen aloin kaivata lisää haasteita. Minulla oli kova palo näyttää, että minussa on esimiesaineista, ja vuonna 2017 aloitin lähituen ryhmävastaavana. Ensimmäiset kuukaudet menivät oppiessa ja työn sisäistämisessä, mutta nautin jokaisesta hetkestä. Kasvuni esimiehenä oli alkanut, ja saman vuoden lopussa tittelini muuttui tuotantopäälliköksi, kun johtamisalueeni kasvoi valtakunnalliseksi. 

Matka on ollut pitkä ja vuosien varrelle on mahtunut motivaatio-ongelmia ja muita hidasteita, koska aiemmissa rooleissa kaipasin enemmän haasteita. Vuosien varrella olen kasvanut työntekijänä ja ajatusmallini ovat muuttuneet isosti. Oma kehitykseni noteerattiin Tieran talvipäivillä ja minut valittiin vuoden tieralaiseksi vuonna 2018. Se oli yksi urani suurimmista kohokohdista, ja on hienoa, että tekemiseni ja asenteeni on näkynyt muillekin. Palkintostipendin käytin oman johtamisosaamiseni kehittämiseen ja aloitin Turun kauppakorkeakoulussa liikkeenjohdon JOKO-valmennusohjelman. Opinnot ovat nyt loppusuoralla ja olen kyllä saanut niistä paljon eväitä jatkoon. Ohjelmassa opiskelevilla on erilaiset taustat ja kokemukset johtamiseen liittyen, joten parasta antia ovat ehdottomasti olleet heidän ja eri taustalta tulevien luennoitsijoiden kanssa käytävät keskustelut ja sparraushetket, jotka ovat olleet todella silmiä avaavia. Myös itseäni johtajana kokeneemman mentorin kanssa käydyt keskustelut ovat olleet erittäin antoisia ja erilaisten näkemysten törmäyttäminen on avannut uusia näkökulmia molemmille. JOKO-valmennusohjelma on osa eMBA-tutkinnon suorittamista, joten vähän kiinnostaisi vielä jatkaakin opintoja. Syksy näyttää kuitenkin töiden puolesta varsin kiireiseltä, joten katsotaan, ehdinkö opintoihin tässä kohtaa vielä paneutua. Kaiken kaikkiaan arvostan todella paljon mahdollisuutta opiskella työn ohessa ja tämä kertoo osaltaan Tieran arvostuksesta meitä työntekijöitä kohtaan.

Säännöllinen yhteydenpito mahdollistaa etäjohtamisen 

Tieralla on todella vahva etätyöskentelyn ja -johtamisen kulttuuri. Toimipisteet ja tiimit ovat hajautuneet ympäri Suomen, mikä tuo omat haasteensa tiimien johtamiseen. Etäjohtamisessa todellisuus ei välttämättä aina välity johtajalle, jolloin tuotannon ohjeistamisesta voi tulla haastavaa. Kommunikoinnin ja yhteydenpidon merkitys kasvaa entisestään. Itse pyrin soittelemaan ja kyselemään kuulumisia säännöllisesti, vaikka toki tiimin kasvaminen ja ajan rajallisuus tuovat tähän omat haasteensa. Haluan muutenkin osallistuttaa tiimini päätöksentekoon aina kuin mahdollista, koska asiantuntijat tekevät sitä aitoa työtä ja näkevät parannusta vaativat kohteet parhaiten. Etäjohtamisen avuksi Tiera on myös tarjonnut koulutuksia ja kirjallisuutta, joista on ollut paljon hyötyä. Myös työn ulkopuolella Nuorkauppakamarin toiminta ja hallituksen jäsenyys ovat edistäneet omaa johtamisosaamistani ja kasvattanut verkostojani. 

Liikkeenluovutusten myötä lähituen tiimi on tavallaan jatkuvassa muutoksessa ja tällä hetkellä se on kasvanut jo 30 henkilöön, joista puolet työskentelee muualla kuin Turussa, mm. Riihimäellä ja Länsi-Uudenmaan piireissä. Kasvua ja muutoksia on odotettavissa myös jatkossa, joten kesän jälkeen on tarkoitus pohtia kuinka tiimien toimivuus ja johtaminen jatkossa olisi järkevää järjestää. Välimatkoista huolimatta puhallamme tiimini kanssa yhteen hiileen ja olemme rakentaneet lähitukeen rennon ja hyväksyvän ilmapiirin. Henki on hyvä, ja sitä entisestään nostattaaksemme järjestämme tiimi-iltoja, joissa olemme käyneet mm. frisbeegolfaamassa, hohtokeilaamassa ja viettämässä iltaa yhdessä.

Yleisesti esimiestyö on hektistä ja työssä on painetta, mutta itselleni nämä asiat luovat työn imua ja toimivat motivaattorina. Työn vastapaino on kuitenkin tärkeää, ja vapaa-ajallani käyn kuntosalilla, pelaan golfia ja käyn toisinaan golf-matkoilla ulkomailla. Kävin myös kokeilemassa laskuvarjohyppyä, mutta ei siitä minulle pysyvää harrastusta tullut, vaan pysyttelen mieluummin näiden herrasmieslajien parissa.


Niko laskuvarjohyppäämässä 3.jpg


 

Joko Kuntien Tiera Oy on työpaikkasi?

Osallistu rekrytointiin, löydä seuraava kollegasi.

  • Anne Holopainen
  • Anne Talvitie
  • Antti Hälikkä
  • Anu Lamberg
  • Arja Fodstad
  • Arto Vainiomäki
  • Atte Silventoinen
  • Christo Romberg
  • Erkki Laine
  • Firzeta Jakupovic
Teamtailor

Työnantajamielikuva / Employer Branding Teamtailorilta